Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gids voor registratie van aardappelrassen in Tanzania

Het Tanzania Official Seed Certification Institute (Tosci) heeft in samenwerking met de Ambassade van Nederland een handleiding voor het registreren van pootgoedrassen gelanceerd. Het evenement was gekoppeld aan het Potato Seed Platform, een initiatief dat tot doel heeft de lokale aardappelteelt te verbeteren en voedselzekerheid te waarborgen door de pootgoedsector te versterken.

De lancering werd bijgewoond door dr. Patrick Ngwediagi, algemeen directeur van Tosci, Bob Shuma, eregast en voorzitter van het Potato Seed Platform, en twee leden van het platform: Geoffrey Kirenga, CEO van Sagcot, en Bart Pauwels van de Landbouwraad van de Ambassade van Nederland. Na de lancering werden handleidingen uitgedeeld aan alle belangrijke belanghebbenden die aanwezig waren en betrokken zijn bij de aardappelsector.

Aardappelpartnerschap tussen Tanzania en Nederland
In de afgelopen tien jaar heeft de samenwerking tussen Nederland en Tanzania Nederlandse aardappeltelers aangetrokken om hun rassen in Tanzania te registreren, wat voor essentiële investeringen in de aardappelketen heeft gezorgd. Aangezien aardappelen essentieel zijn voor de voedselzekerheid en het genereren van inkomens, zijn efficiënte teeltpraktijken cruciaal. Met meer dan 250 aardappelrassen staat Nederland garant voor diversificatie in de aardappelteelt. In de afgelopen tien jaar heeft Tanzania enkele internationale Nederlandse aardappelveredelaars zoals HZPC, Agrico en Europlant, om er een paar te noemen, aangetrokken. De samenwerking heeft geleid tot de registratie van twaalf Nederlandse aardappelrassen in Tanzania, erkend voor hun ziekteresistenties, droogtetolerantie en hoge opbrengst (25-50 ton per hectare).

De handleiding, onderschreven door Patrick Ngwediagi van Tosci, biedt waardevolle inzichten voor telers en investeerders, waardoor de productie van hoogwaardig pootgoed en sectorgroei wordt vergemakkelijkt. De Ambassade van Nederland belooft voortdurende steun, door Tosci te helpen bij het ontwikkelen van richtlijnen voor de commerciële registratie van aardappelrassen. Bij de lancering van de richtlijn legden de eregast Patrick Ngwediagi en Bart Pauwels van de Landbouwraad van de Nederlandse Ambassade de nadruk op het effectief gebruik van de registratierichtlijn voor rassen, zodat het niet zou fungeren als een archiefstuk. Er werd benadrukt hoe belangrijk pootgoed is voor efficiëntie en productiviteit in de aardappelteelt, en er werd een oproep gedaan aan investeerders om meer pootgoedrassen te registreren om de telers keuzes te bieden, maar ook aan de telers om gebruik te maken van kwaliteitspootgoed en goede teeltpraktijken om een transformatie van de aardappelsector mogelijk te maken.

Bron: agroberichtenbuitenland.nl

Publicatiedatum: