Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sterke daling sinaasappelprijzen in Egypte

Volgens analisten van EastFruit heeft het succes van Egypte bij het exporteren van sinaasappelen naar de Europese Unie ook een keerzijde: extreem lage prijzen op de binnenlandse markt. Wat zijn de redenen en wat kan eraan gedaan worden?

De voornaamste reden voor de scherpe daling van de prijzen op de Egyptische markt is de sterke devaluatie van het Egyptische pond. Hoewel het de Egyptische sinaasappelen concurrerender maakt op de buitenlandse markt, zijn de prijzen uitgedrukt in Amerikaanse dollars ongelooflijk laag voor de citrustelers.

De tweede reden is de Houthi-terreur in de Rode Zee, die Egypte eigenlijk afsneed van de winstgevende Aziatische markt en het dwong om sinaasappelen voornamelijk in de Europese Unie te verkopen. Echter, de consumptie in de EU-markt groeit praktisch niet. Daarom moest Egypte, om meer te kunnen verkopen, serieuze prijsconcessies doen, wat de marges van exporteurs aanzienlijk verminderde en hen dwong nog meer druk op de telers uit te oefenen.

In deze situatie werden de kleinschalige sinaasappeltelers van Egypte, die hun fruit niet direct konden exporteren, het meest getroffen. Grote exporteurs met eigen teelt konden wel nog wat winst maken. Volgens sectorbronnen kunnen sinaasappelen momenteel voor een ongelooflijk lage prijs van ongeveer 0,15 dollar per kilo bij de telers worden gekocht.

Uiteraard moet Egypte in deze situatie dringend op zoek naar alternatieve markten. Gedeeltelijk wordt dit probleem geholpen door het FAO/EBRD-project, dat op 22 mei 2024 een eerste handelsmissie voor Egyptische en Marokkaanse exporteurs naar Oezbekistan organiseert.

"De fruitmarkt in Centraal-Aziƫ ontwikkelt zich zeer snel, vooral in Oezbekistan en Kazachstan. Voorheen hanteerde Oezbekistan zeer hoge invoerrechten op citrus, zelfs op sinaasappelen en mandarijnen, die niet op commerciƫle schaal in het land worden geteeld. Echter, recentelijk heeft het land dit invoerrecht verlaagd naar nul, wat de interesse in sinaasappelen onder de consumenten van het land deed toenemen. De import van sinaasappelen steeg bijgevolg scherp. Gezien de hoge gevoeligheid van de Oezbeekse consumenten voor prijsniveaus is Egypte al de grootste leverancier van sinaasappelen aan deze markt. En de volumes groeien snel", zegt Andriy Yarmak, econoom bij het Investeringscentrum van de FAO.

"Anderzijds kan Kazachstan een uitstekende markt worden voor het premiumsegment van fruit, omdat het inkomensniveau van de bevolking er behoorlijk hoog is. Bovendien groeit ook in Oezbekistan zelf het premiumfruitsegment snel", besluit de FAO-expert.

Bron: east-fruit.com

Publicatiedatum: