Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peru serie - deel 4

Moderne easy peelers geven boost aan Peruaanse mandarijnenexport

Tholen - Hoewel de Peruaanse mandarijnenexport tussen 2005 en 2013 verdubbelde van 20.000 ton naar 40.000 ton, nam hij pas echt een hoge vlucht in de daaropvolgende acht jaar, met 200.000 ton verzonden volumes in 2020. "De reden voor deze indrukwekkende vooruitgang was de introductie van moderne easy peelerrassen, met name Nadorcott en Tango", zegt Alfonso Rizo-Patrón, bestuurslid van Procitrus, de vereniging van Peruaanse citrustelers, en vicevoorzitter van CPF, een consortium van fruittelers.



De eerste Peruaanse citrusexport gaat evenwel terug tot de jaren '90. "We begonnen met beperkte hoeveelheden handsinaasappelen, voornamelijk Washington Navels. De kwaliteit was uitstekend, maar toen stak het Citrus Tristeza virus (CTV) de kop op en vernietigde bijna alle percelen. En toen later de Europese markt zich opende voor Peruaanse citrus, begonnen we als land vooral Satsuma mandarijnen te exporteren", vertelt Alfonso Rizo-Patrón.

Forse groei citrusareaal
"In dezelfde periode bevorderde de overheid de ontwikkeling van de tuinbouwsector, niet alleen met het oog op export, maar ook om de binnenlandse markt van Peruaanse groenten en fruit te voorzien, wat veel investeerders aantrok, ook voor de citrussector. In het eerste deel van de jaren 2000 nam het citrusareaal dan ook fors toe. Ik herinner me nog dat er in 2009, toen ik de sector vervoegde, zeer goede kwaliteit Satsuma mandarijnen naar het Verenigd Koninkrijk en Nederland werden geëxporteerd, maar de echt grote stap werd gezet toen een bepaalde teler W. Murcott mandarijnen aanplantte. In iets meer dan tien jaar werden ongeveer 6.000 hectare W. Murcott en Tango mandarijnen gerealiseerd. Ondertussen zijn veel boomgaarden van Satsuma's, die tegenwoordig voornamelijk bestemd zijn voor de binnenlandse markt, het VK en Canada, vervangen door Nadorcott en Tango."



Momenteel heeft Peru volgens Alfonso ongeveer 80.000 hectare citrusgaarden, waarvan ongeveer 17.000 ha mandarijnen, 30.000 ha sinaasappelen – voornamelijk voor sap –, 25.000 ha limes en citroenen en de rest grapefruit. Procitrus telt 148 leden die, met hun 9.000 hectare aan mandarijnen, ongeveer 60% van het totale areaal in Peru voor dit gewas, instaan voor 85% van de Peruaanse mandarijnenexport. "De leden bevinden zich voornamelijk in het centrale en zuidelijke deel van het land, maar er is ook teelt in het regenwoud, hoewel dit aanbod grotendeels bestemd is voor de binnenlandse markt. De vereniging focust immers niet alleen op het bevorderen van de export en het openen van nieuwe markten, maar ook op de promotie van teelttechnische verbeteringen door middel van het verstrekken van inputs en advies."

Procitrus importeert daartoe meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen tegen gunstige prijzen uit de EU, China en de VS. "We organiseren ook studiereizen naar andere herkomsten zoals Marokko, Spanje, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. En wanneer onze leden interesse tonen in toegang tot een bepaalde buitenlandse markt, legt de vereniging de contacten met de bevoegde overheidsafdelingen en met de agrarische gezondheidsdienst Senasa om de onderhandelingen met de doelmarkten te openen. Zo was het Procitrus die aandrong op het openen van de markten van de Verenigde Staten, China en recentelijk Japan voor Peruaans citrus. En al klinkt het als een verrassing, Japan opende zijn markt enkel voor de Satsuma's, een mandarijn die nochtans afkomstig is uit dat land. Onderhandelingen worden immers gevoerd per tariefpost, niet noodzakelijkerwijs per gewas. En in het citrussegment zijn er meerdere tariefposten. Desalniettemin hopen we in de nabije toekomst onderhandelingen te beginnen om ook onze Nadorcotts en Tango's naar de Japanse markt te kunnen verzenden."



Procitrus biedt zijn leden niet alleen diensten met betrekking tot de afzet, maar traint hen ook om producten op de markt te brengen met de juiste kenmerken naargelang de bestemmingsmarkt, zowel wat betreft de maatsortering, de kleur van de schil als het Brix-gehalte. "Toen we begonnen met het exporteren van Nadorcotts, lag het Brix-gehalte tussen 9 en 9,5 graden, deels omwille van de hoge temperaturen in Peru, terwijl we nu, dankzij de kennis die is opgedaan in andere teeltlanden en is overgedragen aan onze telers, in staat zijn om fruit te leveren met een Brix-gehalte tussen 10,5 en 12 graden, een vereiste om in de huidige tijden succesvol te zijn op de internationale markt. En hoewel het in Peru moeilijk kan zijn om de juiste kleur van de schil te bekomen, bereiken de telers zeer hoge kwaliteitsnormen op dat vlak dankzij de teelttechnische adviezen van Procitrus", legt Alfonso Rizo-Patrón uit.

Door het verkoopvenster tussen juni en september te benutten, wanneer er in het noordelijk halfrond geen mandarijnen worden geoogst, heeft Procitrus zich kunnen consolideren op de Amerikaanse en Europese markt met Nadorcott en Tango. "Acht jaar geleden vonden slechts 10% van de citrusaankopen in de EU in ons venster plaats, nu is dat gestegen naar 30-35%. En terwijl in de Verenigde Staten vroeger vijf keer meer citrus in de winter dan in de zomer werd verkocht, is dit cijfer nu gedaald naar 1,5. Deze verandering in het consumentengedrag opent perspectieven voor de afzet van onze moderne easy peelerrassen, al moeten we de redenering misschien omdraaien: precies door de buitengewone kwaliteit van deze rassen is deze verschuiving mogelijk geweest. Tegenwoordig kunnen supermarkten in het noordelijk halfrond het schap met Nadorcotts en Tango's vullen van december tot juni met eigen teelt en van juni tot november met aanbod uit het zuidelijk halfrond. Peru brengt zijn eerste Nadorcott volumes in juni op de markt, en daarna is het ook de beurt aan Zuid-Afrika en Chili, onze grootste concurrenten, in respectievelijk juli en augustus."



Ondanks de goede vooruitzichten voor de afzet van hoogwaardige easy peelers zijn er momenteel geen grote projecten voor de uitbreiding van het Peruaanse areaal. "De grote investeringen concentreren zich in het noorden van het land, met aanplantingen van avocado's en blauwe bessen. Momenteel zijn er in Arequipa, in het zuiden van Peru, plannen voor de bouw van een tunnel door de bergen om water van een stuwmeer aan de oostelijke helling, waar veel neerslag valt uit de van de Amazone afkomstige wolken die tegen de berg botsen, naar de westelijke flank te brengen. Want in de kuststreek is het klimaat, hoewel het er veel droger is dan aan de andere kant van de Andes, ideaal voor de teelt van fruit. Er zijn plannen om ongeveer 40.000 hectare fruitteelt op een hoogte van 1.500 m boven zeeniveau te realiseren, voornamelijk van avocado's en blauwe bessen. Maar het klimaat zou er ongetwijfeld ook zeer geschikt zijn voor de teelt van mandarijnen", legt Alfonso Rizo-Patrón uit.

Wat betreft het andere citrus dat in Peru worden geteeld, merkt Alfonso op dat de meeste sinaasappelen voor perssinaasappelen zijn, terwijl het areaal van grapefruit niet omvangrijk is en voornamelijk bestemd is voor de binnenlandse markt. "En dan hebben we nog de limes, een product dat veel wordt gebruikt in de Peruaanse keuken."

De limesteelt bevindt zich voornamelijk in het noorden van het land, waar enkele telers tot 1.000 of 1.500 hectare bezitten. De afgelopen jaren heeft vooral de teelt en export van Tahiti limes een hoge vlucht genomen."

Hoewel Europa nog steeds een zeer aantrekkelijke markt is voor Peru, vooral vanwege de beheersbare logistiek met een overtocht van 15 tot 22 dagen, wordt de Chinese markt gezien als een nieuwe bestemming met grote opportuniteiten, aangezien de transittijd zal worden verkort van 35-40 dagen naar 23-25 dagen zodra de route naar de nieuwe haven van Shanghai operationeel is vanuit de haven van Chancay. "Tot nu toe werd het Verre Oosten vanwege de lange reis niet gezien als een aantrekkelijke optie voor ons, vooral in het geval dat koudebehandeling noodzakelijk is. Fruit lijdt immers enorm als het 35 dagen bij nul graden wordt opgeslagen. Voor de export van Satsuma's naar Japan, daarentegen, zijn de problemen die kunnen ontstaan door de koudebehandeling enigszins verminderd, aangezien we erin geslaagd zijn, in overleg met de Japanse autoriteiten, een temperatuur in te stellen die twee graden hoger ligt. En hoewel dit nieuwe systeem zeven dagen meer koudebehandeling vereist, komt het perfect overeen met de reisduur naar Japan van 23 dagen. We hopen in de nabije toekomst bovendien dat de Peruaanse regering een overeenkomst zal bereiken met Japan voor de export van Nadorcott en Tango", besluit Alfonso.

Voor meer informatie:
Alfonso Rizo-Patrón Ruiz de Somocurcio (vicevoorzitter)
CPF (Consorcio de Productores de Frutas S.A.)
Av. Nicolas Arriola 314, Of. 703
Lima (Peru)
Tel: +511 475 9999
[email protected]
www.cpf.com.pe

Publicatiedatum: