Tholen - Er komen steeds meer horeca-stands op de zaterdagse markt in het centrum van Antwerpen. "Bezoekers komen steeds meer cava's drinken en doen minder dagelijkse boodschappen", vertellen Violette en Herman van Osselaer die er sinds enige tijd een vaste plek hebben met AGF. Herman is ook aardbeienteler in Melsele voor coƶperatie Hoogstraten en heeft een eigen merk ontwikkeld: Lisa's aardbeien, genaamd naar hun dochter.
Violette en Herman op de Antwerpse markt
Stands met cava en oesters zijn erg populair, maar er zijn ook veel plekken waar je smoothies, tosties of durum kunt eten en thee kunt drinken. Dat gaat allemaal ten kosten van de standplaatsen voor de dagelijkse boodschappen.
Drukte bij de cava stand
De beschikbare kraamruimte wisselt. Herman: "Wanneer er marktkramers niet op komen dagen, kunnen wij verder uitpakken, dan is de kraam wel 3 keer zo groot als nu." Een deel van de standplaatsen in Antwerpen worden op de dag zelf verloot. Er zijn ook een aantal vaste standplaatsen. Violette en Herman hebben sinds kort zo'n vaste standplaats gekregen. "Het loopt goed maar kan beter. We staan hier minder in de loop en zomers vol in de zon, dus dat is wel lastig voor de handel. Daarom staan we op de wachtlijst voor een nieuwe plek", vertelt Herman die een goede bui heeft. Spelende kinderen met een snoepzak in de hand worden getrakteerd op aardbeien en klanten krijgen wat extra's toegestopt.
Horeca krijgt steeds meer ruimte op de Antwerpse zaterdagmarkt