Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Marc Schulz, SFI Rotterdam:

"Moeilijker om Chileens fruit naar Europa te krijgen vanwege goede markt in VS"

Tholen - Het overzeese steenfruitseizoen kent dit jaar een erg stabiel verloop. "We zijn medio december gestart met de eerste Zuid-Afrikaanse pruimen en dat seizoen loopt door tot begin april. Men gaf in Zuid-Afrika aan dat de oogst kleiner uitviel, maar uiteindelijk was er nog een redelijk volume en dat heeft geresulteerd in stabiele prijzen op de Europese markt. We verwachten nog door te gaan met aankomsten van de late rassen zoals Flavor Fall en Autumn Treat tot ergens aankomst week 19/20. Ook de afzet van nectarines en perziken heeft goed gelopen. Nectarines worden verkocht voor prijzen rond de 2 euro per kilo", vertelt Jan Marc Schulz van SFI Rotterdam.

Inmiddels is ook het Chileense pruimenseizoen gestart en SFI verwacht die tot mei te voeren. "Hoewel er mensen zijn die zeggen dat de jeugd geen pruimen meer consumeert, zien we toch een blijvend goede verkoop, zowel richting retail als groothandelsmarkten. Ook de Chileense pruimen lopen aardig weg, ondanks dat we niet het beste weer hebben gehad. Het steenfruit blijft namelijk een weergevoelige productgroep. Als het buiten lekker weer is, heb je toch net wat meer trek in steenfruit, al is Europa groter dan Nederland alleen. Wellicht resulteert Pasen nog in wat extra vraag."

Een factor van betekenis voor de import vanuit Chili is wel de sterke markt in de Verenigde Staten. "Veel fruit gaat die kant op, dat zien we ook met druiven. Daardoor wordt het lastiger om de volumes naar Europa te krijgen", constateert de importeur. "Logistiek gezien zijn er weinig belemmeringen. Vanuit Zuid-Afrika waren er wel wat vertragingen, maar het Chileense fruit komt vlot binnen. Ook de vrees dat het fruit niet door het Panamakanaal zou kunnen door het watergebrek aldaar is gelukkig geen waarheid geworden."

De eerste Gala-appelen worden bij SFI Rotterdam op 6 april verwacht en inmiddels is ook het Chileense seizoen van de Abate Fetel-peren gestart. "Een gewild artikel bij de specialisten, al hanteert Zuid-Afrika wat andere prijzen dan men in Chili gedacht had", zegt Jan Marc. Het sentiment dat men in Europa meer gericht is op het lokale product is volgens hem vooral aan de hand in de biologische sector. "Daar blijven klanten vasthouden aan de lokale oogst tot de laatste colli is verkocht. Maar conventioneel zie je afnemers toch kiezen voor het meest verse fruit en dat komt nu eenmaal voor de helft van het jaar van overzee!"

Voor meer informatie:
Jan Marc Schulz
SFI Rotterdam
Mercuriusweg 12B
3113 AR Schiedam
jmschulz@sfifruit.com
www.sfifruit.com